Tajna jedne nekropole

Starija prošlost ostavila je na više mesta tragove naroda koji su nekada davno živeli na području današnje centralne Srbije - u Šumadiji, u čijem srcu se nalazi planina Rudnik. Tragom jedne srednjovekovne crkve i nekropole vodimo vas u selo Dići, nedaleko od Ljiga.

Reč je o srednjovekovnoj vlastelinskoj zadužbini s kraja 13. ili početka 14. veka, u čijoj je neposrednoj okolini nekropola koja je otkrivena devedesetih godina prošlog veka. Jedinstven u ovom delu Balkana, ceo arheološki kompleks pruža mogućnost da saznamo više o kraju u kome se nalazi, o vrednosti pronađenih artefakata, ktitoru, duhovnim stremljenjima, shvatanju života i smrti u srednjem veku... S tim u vezi, dugotrajno postojanje nekropole je na ovom mestu odražavalo i uvećavalo kultnu vrednost lokaliteta Manastirine, smeštenog u Kačerskom kraju, što je uticalo na kolektivnu svest meštana sela.
Kroz priču o ovom lokalitetu vode nas protojerej Svetolik Marković, konzervator Bojana Volaš i arheolog Željko Jež, koji je sa grupom stručnjaka otkrio nekropolu i obavljao dugogodišnja istraživanja.
Scenaristi: Dragan M. Ćirjanić i Ivana Kovačević
Snimatelj: Aleksandar Beatović
Montažer: Zorica Blagojev
Reditelj: Dragan M. Ćirjanić

repriza, 15. jun u 09:00 

broj komentara 0 pošalji komentar