Na raskršćima istorije: Dva veka moderne srpske diplomatije

Koje zemlje su bili prijatelji a koje "neprijatelji" Srbije u 19 i 20 veku? Na koga se oslanjao Karađorđe? Ko nam je pomogao da dobijemo nezavisnost? Koji je bio interes velikih sila da 1918 godine podrže formiranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca? Šta su tada hteli Srbi a šta ostali narodi? Zašto su velike sile tokom Drugog svetskog rata prestale da podržavaju Dražu Mihailovića i dali podršku komunistima? Da li je raspad Jugoslavije devedesetih godina isključivo unutrašnje pitanje? To su samo neka od pitanja čije odgovore donosi novi dokumentarni film autora Slađane Zarić i reditelja Filipa Čolovića urađen u produkciji Informativnog programa RTS-a.

Dokumentarno-igrani film "Na raskršćima istorije" bavi se spoljno političkim položajem Srbije tokom poslednja dva veka, od 1804 godine kada je počela borba za slobodu srpskog naroda do današnjih dana. Kroz istorijski prikaz najbitnijih spoljno političkih događaja film nam pokazuje gde i kako je Srbija bila pozicionirana između velikih sila i kolika je bila uloga i značaj diplomatije u tome.
Priču o dvovekovnoj diplomatiji Srbije donose nam eminentni srpski istoričari, akademici i profesori. O spoljno političkom položaju Srbije govore i engleski, francuski, ruski, austrijski i turski profesori istorije. Kroz rekonstrukciju događaja i korišćenje umetničkih slika i fotografija, film nam donosi vizuelizaciju Srbije u 19 i 20 veku - vidi se kako se Srbija razvijala od vazalne turske kneževine gde se sedelo na podu na jastucima do moderne demokratske kraljevine Karađorđevića.
Film je snimaman u Beču, Parizu, Londonu, Petrogradu, Moskvi, Istanbulu i Beogradu.
Autor filma je Slađana Zarić, reditelj Filip Čolović, novinar Vesna Ilić, producent Milica Dabić, direktor fotografije Petar Vujanić, montažer Marija Bogičević, grafički dizajner Borko Ćirić a kompozitor originalne muzike je Vladimir Tošić.

repriza, 19. jun u 06:28 i 14:28 

broj komentara 0 pošalji komentar