Na veslu priča: Tamo gde pastrmke plešu

Božin Janevski, autor koji se posvetio očuvanju reke Gradac, prisetio se, veslajući, raznih slikovitih detalja borbe za reku. Čovek i priroda moraju biti u organskoj slozi. Sreća koju priroda donosi. Trostruka ponornica i njeni ritmovi kroz istoriju. Kako je spasiti od ruke uništitelja? Lično vlasništvo nad vodama. Jer je i briga i nebriga lična stvar, a politika i rat opravdanja za pljačku. Vidre naše nasušne, kao garant čistoće. „Kompleks Sv. Đorđa“ i druge priče. Vodenice potočare, vodeničari i njihove pastrmke. Od koga beže žene u ribolov?

Božin Janevski rođen je 1939. godine u Valjevu. Hirurg je, pisac, pesnik i publicista. Objavio je dva romana, pet zbirki proze, zbirku pesama i osam etnografskih naučnih studija. Zastupljen je u antologijama. Objavljivao je u periodici i novinama. Dvostruki je dobitnik nagrade lista „Politika" za kratku priču, kao i brojnih drugih nagrada za književnost i naučni rad.

Reditelj, autor koncepta: Rastko Šejić; kompozitor: Vladimir Lešić; direktor fotografije: Časlav Petrović; snimatelj: Marko Ristić; montažer: Milan Pejnović; dizajner: Zoran Mujbegović; asistent kamere: Milan Džodić; spiker: Aleksandar Novaković; čamdžije: Aleksandar Vujić, Rafailo Mitrović, Blagoje Ranković; intro animacija: Kosta Milovanović, Miroslav Spajić.

Produkcija: Udruženje „Šta hoćeš" 2018.
Projekat podržali: Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Valjevo

repriza, 12. jul u 02:45 i 10:45

broj komentara 0 pošalji komentar