Evropa i Srbi: Vladimir Glišin, 2. deo

Vladimir Glišin je naš molekularni biolog svetskog ugleda. Rođen u Novom Sadu, diplomirao je i doktorirao u Beogradu. Posledoktorske studije je obavio kod nobelovca, Pola Dotija, na Harvardu.

Kao naučni recenzent, Glišin je učestvovao u određivanju sedišta Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, koji se nalazi u Trstu. Ovaj ekspert Ujedinjenih nacija je bio naučni savetnik i inspektor za prijem država Južne i Srednje Amerike, Evrope, Afrike i Azije u ovo značajno svetsko udruženje, u kojem je trenutno 60 država - uključujući i Srbiju.
Profesor Glišin je bio profesor na američkom Univerzitetu Nju Hempšir i na Medicinskom fakultetu u Kuvajtu. Gostujući je profesor na Harvardu, na Univerzitetu u Palermu i Univerzitetu u Bariju. Ipak, u njegovom srcu nisu ni Amerika, ni Evropa - već Crna Afrika, kolevka naših predaka.
U dvodelnom intervjuu, profesor Glišin govori o najdelikantnijim pitanjima genetike i genomike, koja mnoge muče, a nemaju od koga da dobiju kompetentne odgovore...
Urednik i voditelj: Vojislav Laletin

repriza, 15. avgust u 03:00 i 11:00

broj komentara 0 pošalji komentar