Milunka Savić - heroina Velikog rata

Film je biografska priča o dobitnici najviše odlikovanja među ženama učesnicama Prvog svetskog rata, o ženi koja se na frontu borila rame uz rame sa srpskim vojnicima. Ekranizaciji priče prethodilo je višemesečno istraživanje i snimanje u Srbiji i Francuskoj, s obzirom na to da je Milunka Savić bila nosilac najviših odlikovanja obe armije: Zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, Legije časti petog stepena i Oficirske legije časti, francuskog Ratnog krsta, medalje za hrabrost Miloš Obilić. RTS je snimio  dokumentarni film o zaboravljenoj heroini baziran na istorijskim činjenicama i verodostojnim podacima pronađenim u srpskim i francuskim arhivima. Korišćeni su citati Milunke Savić, fotografije iz porodičnog albuma kao i jedini sačuvani video-zapisi.

 

Dokumentarna forma upotpunjena je rekonstrukcijama i igranim scenama iz Milunkinog života. Lik Milunke Savić ponela je kadetkinja Vojne akademije Tanja Tačić, kralja Aleksandra - Branislav Trifunović, a vojvode Putnika Aljoša Vučković.

To nije samo svedočanstvo o ženi-borcu vrednoj divljenja, nego i priča o ženi koja je uz svoju ćerku odgajila još tri usvojene devojčice i odškolovala još tridesetoro dece. Govori se i o ulozi žena u ratu, o nepravedno zaboravljenim ženama koje su se tada borile u srpskoj vojsci, o Engleskinji Flori Sends, koja je zajedno sa Milunkom Savić bila u redovima elitnog Drugog puka, poznatijeg kao Gvozdeni puk.
Snimanje filma pomoglo je Ministarstvo kulture, tehničku podršku pružilo je Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova.
Reditelj filma je Ivana Stivens, izvršni producent je Snežana Rodić Sinđelić, novinar Vesna Ilić, direktor fotografije Petar Vujanić, montažer Mirjana Mitrović, scenograf Miroslava Andrejević, kostimograf Biljana Mihailović, producent Dobrivoje Ilić, kompozitor Vladimir Tošić. Grafiku i 3D animaciju potpisuju Borko Ćirić i "Feniks - kreativni studio".

repriza, 19. avgust u 05:55 i 13:55

broj komentara 0 pošalji komentar