TV feljton: Dobitnici NIN-ove nagrade: Dragan Velikić

U emisiji o dobitniku 62. NIN-ove nagrade za roman godine predstavljen je nagrađeni roman Islednik, u izdanju Lagune i njegov autor Dragan Velikić koji je, posle Dobrice Ćosića i Živojina Pavlovića, treći dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade.

Velikić je u svom desetom romanu Islednik, ponirući u sopstveni život, ispisao istoriju ne samo svoje porodice i svog odnosa prema majci, nego i promene u društvenom životu u drugoj polovini dvadesetog i na početku dvadeset prvog veka na prostoru bivše Jugoslavije. To je
priča o putovanjima i sećanjima na život u raznim gradovima njegove porodice i ljudi koji su je okruživali. Sve je to bilo zabeleženo u Uspomenama majke glavnog junaka u kovčežiću ukradenom u Vinkovcima. Ta krađa, doživljena kao trauma i majke i sina, otvoriće Pandorinu kutiju uspomena, u kojoj će roman Islednik ostati ona Nada koja životu, u sećanju, daje smisao...

O romanu sa autorom razgovara autor i urednik emisije Josip Babel, a o poetičkim vrednostima dela govore Mihajlo Pantić i Milan Vlajčić. Prikazani su i beogradska promocija romana i dodele NIN-ove nagrade i Nagrade Kočićevo pero, koju je autor takođe dobio.
Odlomke iz romana interpretiraju glumci Rada Đuričin i Branislav Platiša.
Pored toga, ovom prilikom RTS 3 - Redakcija specijalizovanih programa odaje zahvalnost i autoru mnogobrojnih serijala posvećenih književenosti, Josipu Babelu. Reč je o ličnosti spremnoj da zauzme anfas poziciju u kadru čitanog i pitanog, dok će njegovo mesto verovatno dugo čekati na dostojnog naslednika.

repriza, 28. septembar u  05:44 i 13:44

broj komentara 0 pošalji komentar