TV feljton: Šekspirov savremenik

Savremeni gledalac, nalazeći u Šekspirovim tragedijama svoju savremenost, često se neočekivano približava Šekspirovoj savremenosti. I u svakom slučaju dobro je razume, napisao je jedan od najznačajnijih šekspirologa, Jan Kot, u svojoj čuvenoj studiji Šekspir, naš savremenik.

Ideja da je Vilijam Šekspir u svakom vremenu razumljiv i primeren, ali i provokativan, već četiri veka unazad inspiriše ljude da ga iznova čitaju, tumače i izvode na sceni. Ovu tezu, u emisiji Šekspir, savremenik potvrdiće domaći šekspirolozi, profesori Filološkog fakluteta u Beogradu, Zorica Bečanović Nikolić i Zoran Paunović, pozorišni reditelj Dejan Mijač, kao i svetski poznat šekspirolog, Juan Ferni, profesor i šef Katedre Studija o Šekspiru na Šekspirovom institutu (Univerzitet u Birmingemu) u Stradfordu na Ejvonu.

Specijalno za našu emisiju, Ferni je dao intervju, a gledaoci će imati prilike da čuju i vide najzanimljivije delove predavanja na konferenciji u Sava centru održanoj 16. aprila zahvaljujući saradnji sa Britanskim savetom (British Councile).
Glumac, Dragan Mićanović, specijalno za ovu emisiju pripremio je odlomke iz Šekspirovih najpoznatijih dela, monologe Hamleta i Ričarda III, sonet 66, kao i govor Tomasa Mora iz istoimene drame, do sada kod nas neprevođene, pa se ovo televizijsko izvođenje može smatrati premijernim. Morovo obraćanje svojim sunarodnicima, Englezima, koji napadaju i proteruju tek pristigle izbeglice, istovremeno je najupečatljivija potvrda Šekspirove savremenosti.
Urednik: Jasmina Vrbavac
Reditelj: Ivana Stivens

repriza, 05. oktobar u 04:10 i 12:10 

broj komentara 0 pošalji komentar