Art zona FPU: Sedamdeset primenjenih godina

Potreba za estetizacijom svakodnevice, težnja da upotrebni predmeti ne budu samo funkcionalni, već i estetizovani, odlika je sofisticiranih pojedinaca i naprednih društvenih zajednica.

Krajem 19. veka, nekoliko meseci posle osnivanja Srpske crtačke i slikarske škole Kirila Kutlika, počela je prva organizovana nastava primenjenih umetnosti u Srbiji. U jesen 1948. godine, u Beogradu je osnovana Akademija primenjenih umetnosti, sa ciljem da vaspitava i obrazuje stručnjake koji će biti kadri da utiču na kulturni, privredni i industrijski preobražaj društva. Ta institucija, 1973. godine menja ime u Fakultet primenjenih umetnosti, gde se danas izučava 11 disciplina: Dizajn enterijera i nameštaja, Primenjeno vajarstvo, Primenjeno slikarstvo, Primenjena grafika, Keramika, Tekstil, Kostim, Scenografija, Industrijski dizajn, Grafički dizajn i Konzervacija i restauracija.

FPU ove godine obeležava 70 godina postojanja. Izložbom Forma, primena, umetnost održanom u Muzeju grada Beograda, na celovit i reprezentativan način predstavljene su pojedinačne prakse 100 autora, profesora i saradnika ovog Fakulteta. Tokom novembra u Galeriji RTS-a biće priređen istorijski osvrt na sedam decenija ove važne kreativne laboratorije.
U emisiji govore: dekan FPU, prof. Zoran Blažina, zatim, profesori Marko Lađušić, Vesna Popović, Jadranka Simonović, Maja Studen, Radomir Samardžić, Miroljub Dramičanin, Danilo Stojanović, kao i docenti Milan Prosen, Marijana Paunović, Vladimir Zagorac, Miloš Ilić, i istoričarka umetnosti i kustos Milica Perić.
Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Reditelj: Marko Šotra

repriza, 06. oktobar u 03:24 i 11:24 

broj komentara 0 pošalji komentar