One su pomerale granice: U šetnji sa groficom

Bila je i "Le femme du jour" evropskih naslovnih strana,bila je i francuska grofica, i prijateljica Žozefine Beker, velikog tenora Batistinija ali i strasna ljubav jednog nobelovca i prikrivena želja jednog slikarskog askete - ali ono što bi prvo trebalo da imamo negde zapisano i da znamo o njoj jeste da je bila i da jeste naša prva školovana vajarka - Vukosava Vuka Velimirović.

Ali kod nas to gotovo da nije, na žalost, nigde zapisano. Tim poraznija činjenica ako se zna da je o toj ženi i umetnici toliko toga napisano i u našoj i svetskoj štampi jer je u Evropi izlaga najviše od svih naših umetnika do kasnih tridesetih godina prošlog veka, samo što to kod nas nije imao ko da iščita.

Pa iako u Zborniku Narodnog muzeja postoji spisak njenih skulptura - dokumentovano 147 sa tri tačke i iako je gotovo od samog početka član ULUS-a, nje nema na spisku vajara u pregledu Muzeja Savremene umetnosti za period od 1870. do 1950. kada je bila i najprisutnija na umetničkoj sceni. Ali je zato ima u pregledima značajnih vajarki tog perioda i u Francuskoj i u Engleskoj.

Repriza, 08. januar u 00:40 i 08:40

broj komentara 0 pošalji komentar