Ostavi sve i čitaj: Viktor Lazić

Pravnik po obrazovanju, doktorand iz kineskog prava, poliglota, filatelista i numizmatičar, Viktor Lazić se opredelio za knjigu i čitanje. Osnovao je Udruženje Adligat, Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, u kojima trenutno čuva više od milion knjiga iz 90 zemalja.

U emisiji Ostavi sve i čitaj, Viktor Lazić govori o porodičnoj naklonosti prema knjizi, koja seže devet generacija unazad. Biblioteka njegovog čukun-čukun dede Mihajla Lazića posedovala je vredne knjige još u 18. veku koje je trebalo sačuvati u nemirnim vremenima koja su dolazila. Na osnovama tih poduhvata, Viktor Lazić danas čuva vredne legate i ostvaruje saradnju sa sličnim institucijama u Austriji, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Brazilu, Rusiji. Govori o neuništivosti knjige i bibliotekama feniksima, koje posle rušenja i uništavanja ponovo rastu, iako ih podižu i čuvaju retki pojedinci bez ikakve šire institucionalne i državne podrške.
Urednik i autor emisije je Gorica Zarić, muzički urednik Nevena Popović, reditelj Ivan Milanović.

repriza, 06. februar u 04:29 i 12:26 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 31. jan 2019, 20:31) - Jula Jankovic [neregistrovani]

Ostavi sve i živi kroz knjige, putovanja, kulturu....kroz Vikora Lazića

Gospodin Vuktor Lazic je, za mene, ambasador naše kulture, čovek koji nesebično svoje životno vreme poklanja kulturi i nama, koji smo željni bisera a sve ih je manje u našem kulturnom životu. Hvala mu za sve što čini, radi, voli i daruje svima nama, a posebno svojoj zemlji, jer svi treba da znamo da ovo što on radi, nije samo u interesu njega, kao pojedinca, već u interesu cele naše zemlje. Hvala gospodine Viktore i živeli.!