Tajna jedne nekropole

Starija prošlost ostavila je na više mesta tragove naroda koji su nekada davno živeli na području današnje centralne Srbije - u Šumadiji, u čijem srcu se nalazi planina Rudnik.

Tragom jedne srednjovekovne crkve i nekropole vodimo vas u selo Dići, nedaleko od Ljiga.
Reč je o srednjovekovnoj vlastelinskoj zadužbini s kraja 13. ili početka 14. veka, u čijoj je neposrednoj okolini nekropola koja je otkrivena devedesetih godina prošlog veka. Jedinstven u ovom delu Balkana, ceo arheološki kompleks pruža mogućnost da saznamo više o značaju kraja u kome se nalazi, o vrednosti pronađenih artefakata, o ktitoru, o duhovnim stremljenjima, shvatanju života i smrti u srednjem veku i još mnogo toga što je predstavljalo izazov za naučnike. S tim u vezi, dugotrajno postojanje nekropole je na ovom mestu odražavalo i uvećavalo kultnu vrednost lokaliteta Manastirine, smeštenog u Kačerskom kraju, što je uticalo na kolektivnu svest meštana sela.

Kroz priču o ovom lokalitetu vode nas protojerej Svetolik Marković, konzervator Bojana Volaš i arheolog Željko Jež, koji je sa grupom stručnjaka otkrio nekropolu i vršio dugogodišnja istraživanja.

Emisija je realizovana u okviru Naučnog programa RTS-a.
Scenaristi: Dragan M. Ćirjanić i Ivana Kovačević
Snimatelj: Aleksandar Beatović
Montažer: Zorica Blagojev
Reditelj: Dragan M. Ćirjanić

Repriza 01. maj u 10:15

broj komentara 0 pošalji komentar