Vizionari naučne fantastike: Herbert Džordž Vels

Ridli Skot otkriva na koji način su vizionari naučne fantastike predviđali život u budućnosti, i možda, inspirisali da njihove futurističke vizije postanu deo naše svakodnevice.

Herbert Džordž Vels je do detalja predvideo neverovatan napredak nauke i tehnologije. Ali proganjalo ga je jedno pitanje: da li će čovečanstvo samo sebe uništiti?

Njegove priče nisu govorile samo o budućim naučnim dostignućima, već i o tome šta će čovek raditi koristeći se naukom. Brinuo je da će zloupotreba nauke imati posledice apokaliptičkih razmera - predviđa ratove koji će se voditi hemijskim oružjem, pojavu tenkova i laserskog oružja i nuklearnog oružja. Krajem devetnaestog veka napisao je četiri klasična romana s temama iz naučne fantastike: od onih o Marsovacima, do putovanja kroz vreme, pa sve do nevidljivosti.

Sa idejom o četvrtoj dimenziji stvarnosti i vremenskoj mašini, o naučnicima koji kreiraju nove vrste i nova smrtonosna oružja, ceo vek je bio ispred svog vremena. Kakav će biti efekat novog izuma - Vels u svojim pričama ne ostavlja mnogo prostora za sumnju u to kojim putem on misli da će čovek krenuti.

repriza, 14. novembar u 03:45 i 11:45

broj komentara 0 pošalji komentar