Mira Adanja Polak: Ekskluzivno – Kako naći mir u duši

Vrema svakodnevnog života baca ljude u kovitlac nerešivih problema. Nemaju svi odbranbene mehanizme da se sa time izbore.

Mnogi sami posežu za lekovima, konsultuju se sa prijateljima, ali retko odlaze kod stručnjaka psihijatra i psihologa, koji bi na stručan način ukazao pomoć isto tako kao i kada odu kod lekara, jer kašlju. Stanje psihe je veoma važno za funkcionisanje ličnosti i zato svaka promena ponašanja treba da upozori da nešto nije u redu. Porodica često zanemari tu činjenicu, a osoba kojoj se to događa tako živi i muči se.

Moj odlazak u dnevnu bolnicu Dr Laza Lazarević u Beogradu i razgovori sa lekarima psihijatrima, dr Aleksandrom Đerić, dr Ivanom Šosić-Barac radnim terapeutima Ivanom Krsmanović i Draganom Cmiljković i pacijentima pokazuje da je dnevna bolnica mesto gde ako imate problem, možete otići i zatražiti pomoć isto tako kao i kada odete u Dom zdravlja na pregled ili da vam propišu lek.

Važno je da ljudi prepoznaju stanje u kome se nalaze, da na vreme zatraže pomoć i shvate da se oboljenje duše leči i da izlečeni čovek od mentalne bolesti može da se vrati svim aktivnostima, kao i da tokom lečenja može da obavlja svoje dužnosti. Strah od mentalnih oboljenja treba da bude isti kao i strah od svih drugih bolesti, jer se u telu nalazi duša koja isto tako ima prava da se razboli.

Repriza, 23. novembar u  04:58 i 12:56

broj komentara 0 pošalji komentar