Art zona: Milovan Destil Marković

Od Euharistije do Inkvizicije.

Jedna od ključnih figura beogradske umentičke scene osamdesetih, Milovan Destil Marković, slikarstvo je studirao na beogradskoj Likovnoj akademiji gde je inicirao otvaranje kultnog kluba Akademija. Bilo je to vreme povratka slici i on zajedno sa Vlastom Mikićem 1982. godine osniva grupu Žestoki.

Prelomna godina u njegovom životu bila je 1986. godina. Tada dobija uglednu Politikinu nagradu za slikarstvo, izlaže na Venecijanskom bijenalu i seli se u Berlin, gde i danas živi.

Milovan Destil Marković izlagao je širom sveta, na bijenalima u Veneciji, Istanbulu, Cetinju, Sao Paolu, Trijenalu u Nju Delhiju, Jugoslovenskim dokumentima u Sarajevu, izložbi Posle zida u Stokholmu, na Oktobarskom salonu u Beogradu, itd. Njegovi radovi nalaze se u muzejima u Berlinu, Kumamotu, Beogradu, Diseldorfu, Lođu, Duizburgu, Gracu, Prijepolju, i u brojnim privatnim kolekcijama.

U izuzetno dinamičnoj emisiji koja mapira ključne tačke stvaralačkog puta Destila Markovića, ekipa Art zone obišla je njegov atelje u Berlinu, letnji atelje u Brestoviku, ali i mesta u Beogradu koja su osamdesetih godina proteklog veka za Destila bila posebno važna.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Reditelj: Marko Šotra

Repriza, 25. decembar u  04:40 i 12:30

broj komentara 0 pošalji komentar