Studio 6: Opus Neo

U Studiju 6, zabeležen je koncert dua Opus Neo, koji čine Ivana Grahovac, violončelo, i Olivije Morel, klavir. Oni su u programu naslovljenom Muzika tišine i kontemplacije, izveli zajednička dela jermensko-grčkog filozofa i mistika Georgija Gurdžijeva i ruskog kompozitora Tomasa de Hartmana.

Georgij Gurdžijev bio je filozof, psiholog, pisac i mistik grčko-jermenskog porekla. Osnivač je duhovnog principa poznatog po nazivu četvrti put ili put lukavog čoveka, kojim je želeo da proizvede efikasan način duhovnog buđenja u stvarnom životu.

Tokom života, na svojim putovanjima po srednjoj Aziji, sakupljao je primere muzike, rituala, duhovnih praksi. Ovo je osnova na kojoj se temelje kasnije kompozicije koje je ostvario u saradnji sa svojim učenikom, ruskim kompozitorom Tomasom de Hartmanom.
Muzika Georgija Gurdžijeva je postala poznata, pre svega, zahvaljujući izdanjima diskografske kuće ECM koja je 1980. godine objavila album Sacred Hymns Kita Džereta, na kojem je poznati džez muzičar odsvirao svoje verzije njegovih melodija. Projekat Gurdžijev će ove godine biti predstavljen publici i tokom turneje, kada će nastupiti u saradnji sa muzičarima iz Srbije i Francuske.