Čitaj mi!

Paleta kulturnog nasleđa: Kostimograf Milanka Berberović

Emisije iz Palete kulturnog nasleđa prikazuju značajne trenutke sa izložbi, promocija i događaja održanih u Galeriji Radio-televizije Srbije tokom prošle i ove godine.

Svaka emisija je posebna priča o delu i bogatstvu životnog puta pojedinca kroz prizmu samog autora, stručnjaka i savremenika. Vrednost ovih dokumentarno-umetničkih zapisa jeste u čuvanju određenog trenutka od zaborava, a oni su istovremeno i podsticaj na razmišljanje o nasleđu, koje su nam ostavili umni počivši i još uvek aktivni stvaraoci.
Na izložbi dela Milanke Berberović u Galeriji Radio-televizije Srbije, prikazani su: kostimografske slike, bravurozni nadahnuti crteži slikani na neobičnim podlogama i ekstravagantnih dimenzija, kao i realizovani kostimi i sve upotpunjeno odgovarajućim staklenim nakitom. Propraćena je geneza i osmišljeni put autora od ideje do realizacije, kao i promene tokom istraživanja i stvaranja.
Interesovanja za umetnost u širokom smislu te reči, ljubav prema likovnom iskazu, knjizi, pisanoj reči, muzici, iskrena radost posvećena životu, njegovom bogatstvu i čarima uz obimnu energiju i entuzijazam, susreću se u ličnosti Milanke Berberović na zaista osoben način. Za nju je umetnost lepota, radost i muka koju treba odživeti. To osećanje je vidno u celokupnoj njenoj delatnosti posvećenoj pozorištu, kostimografiji, pedagogiji i razaznaje se kao doslednost koja je, zapravo, izraz dualnosti satkane od suptilnog osećanja za likovno koje preliva u nešto sasvim konkretno, precizno - urađen kostim stvoren upravo u tački harmonizacije ta dva odvojena a opet sveprožimajuća sveta.
Autori su Slavica Stefanović i Aleksandra Daničić, direktor fotografije Vasko Vasović, montaža Milica Živojinović.

Repriza, 27.septembar u 00:50 i 08:40