U potrazi za savršenim sportistom

Naučnici su dokazali da su mentalne sposobnosti vrhunskih sportista superiornije od prosečnog mozga. Psiho-kognitivni treninzi se danas sprovode u pojedinim većim klubovima, kako bi se sportisti još više kognitivno stimulisali.

Performanse sportista su značajno evoluirale tokom poslednjih dvadeset godina, a izuzetan talenat određenih sportista koji su takoreći prave mašine za pobedu veoma intrigira neuronaučnike. Kao rezultat tehnološkog napretka, naučnici sada imaju alate da shvate šta se tačno krije iza talenta ovih nezaustavljivih šampiona.
Pažljivim posmatranjem mozgova izuzetnih sportista, naučnici su identifikovali mehanizme učenja i pamćenja gestova, u srži neurona ovih sportista. Oni su bili u stanju da posmatraju u kojoj meri intenzivna fizička obuka modifikuje cerebralni korteks, što sportistima visokih performansi daje veću brzinu i veću preciznost. Ali blagotvorni efekti njihove svakodnevne sportske prakse ne prestaju tu; sve ovo povećava i njihove kognitivne kapacitete. Sposobni da efikasno kontrolišu svoju koncentraciju, ovi sportisti koriste superiornu inteligenciju da čitaju i predviđaju poteze svojih protivnika.

 

Repriza ,  27.septembar u 03:50 i 11:40