Čitaj mi!

Johan Johanson: IBM 1401

Johanson je kompozitor sa zanimljivim idejama kada je reč o tehnologiji i muzici. IBM 1401 – Priručnik za korisnike, dolazi sa ubedljivom pozadinskom pričom.

Johansonov otac je radio u IBM-u kao inženjer za održavanje sistema za obradu podataka 1401, ranog i popularnog poslovnog računara koji je stigao na Island 1964. U to vreme, održavanje računara u funkciji uključivalo je znanje o mašinama isto koliko i o elektronici; trebalo je da razumete kako funkcionišu kuglični ležajevi i da znate gde da sipate motorno ulje. Njegov otac je, takođe, bio muzičar, i on je smislio način da programira memoriju mašine, tako da je emitovala elektromagnetne talase po obrascu koji je mogao da uhvati radio-prijemnik.
IBM 1401 je povučen iz upotrebe 1971. godine, a njegov otac mu je priredio oproštajnu ceremoniju koja je uključivala sviranje nekih od autorskih kratkih melodija, koje su snimljene. Johanson je pronašao trake i počeo da piše neku vrstu elegije za 1401, koristeći dela svog oca kao polaznu tačku. Nastalo je plesno delo u saradnji sa koreografkinjom Ernom Omarsdotir.

 

Repriza , 30. januar u 04:10 i 12:10