Profesionalac, film

Kultna predstava Dušana Kovačevića "Profesionalac", sa legendarnim Danilom Batom Stojkovićem u glavnoj ulozi, pretočena je u istoimeni film. Komad nastao 1989. godine, odnosi se na "Brozov sistem", vreme komunizma, cenzure i političkog jednoumlja. Istoimeni film snimljen je 2003. godine u režiji Dušana Kovaćevića, koji je napisao i scenario, a glavne uloge tumnače Bora Todorović i Branislav Lečić

Radnja filma smeštena je u period između 1991. i 2001. godine. Teja (Branislav Lečić) je novi direktor jedne izdavačke kuće. Ima posebno težak dan jer njegovi radnici prete štrajkom. Baš tad ga sekretarica obaveštava da ima posetioca (Bora Todorović) koga nikako ne može da se otarasi.

Nezvani gost dolazi sa koferom u kome se nalaze predmeti koji direktoru izgledaju poznato. Između ostalog, tu je i hrpa knjiga za koju će se ispostaviti da ih je sam Teja napisao, iako on to još uvek ne zna. Naime, misteriozni posetilac je Tejina senka, čovek koji ga je godinama pratio zbog njegovih radikalnih opozicionih stavova.

Knjige su nastale na osnovu policijskih dosijea. Kao i mnoga druga Kovačevićeva dela, ova drama sa elementima komedije, sa puno cinizma i ironije, govori o ovdašnjem mentalitetu i apsurdu življenja u policijskoj državi.

U filmu igraju i Nataša Lećić, Miki Krstović, Gorica Popović, Josif Tatić, Aljoša Vučković i drugi.

broj komentara 0 pošalji komentar