Drugi vek – Zoran Simjanović

Kompozitor Zoran Simjanović spada u antologiju jugoslovenskog i srpskog filma...

Ne samo zato što je napisao muziku za 63 igrana filma i 60 pesama koje su izvedene u tim filmovima već pre svega zato što se ti filmovi pamte i prepoznaju i po njegovim notama. Teme iz „Petrijinog venca", "Mirisa poljskog cveća", filma - serije „Grlom u jagode", „Balkan ekspresa" ili „Tito i ja" , „Bureta baruta" i „Maratonci trče počasni krug" jesu ona muzika koja jednako dobro živi i kao deo filmske celine ali i van nje. Zato je sasvim logično što je Simjanović 2012. godine na Palićkom festivalu dobio nagradu „Aleksandar Lifka" za doprinos evropskom filmu kao i godišnju nagradu Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Bogatoj Simjanovićevoj filmskoj biografiji posvećene su dve emisije Drugi vek. U prvoj epizodi, osnivač grupa „Elipse" i „Siluete" govori o svojim muzičkim počecima, ulasku u filmsku umetnost , a posebno o saradnji sa praškim studentima Goranom Markovićem, Srđanom Karanovićem i Goranom Paskaljevićem . Da je uradio samo ono što je učinio u periodu od „Specijalnog vaspitanja" pa do „Sjećaš li se Doli Bel ?" i „Maratonci trče počasni krug" to jest od 1976. do 1982. godine bilo bi dovoljno za svaku istoriju i antologiju filma. Zato je taj deo emisije je i posebno svedočanstvo o tome kako su se nekada stvarali filmovi koji vremenom sve bolje izgledaju i sve jače odjekuju.
Osim što vrlo slikovito objašnjava svu lepotu ali i težinu procesa stvaranja filmske muzike, Zoran Simjanović govori i o tome zašto je za kompozitora važno da od početka učestvuje u stvaranju filmskog dela, zašto je uvek želeo da bude različit i zašto nikada nije voleo previše muzike u filmu.

Urednik i autor emisije je Nebojša Popović, snimatelj Života Neimarević, a montažer Mirjana Mitrović.

broj komentara 0 pošalji komentar