Drugi vek – Srđan Koljević

Srđan Koljević je jedan od naših najsupešnijih filmskih autora srednje generacije. On je reditelj i scenarista kome je stvarnost izazov da bude kreativni tumač onoga što živimo.

Već na početku karijere 1993. godine kad se rat razbuktavao svom snagom, on je sa rediteljem Olegom Novkovićem napisao je scenario za „Kaži, zašto me ostavi ?" film čije sme ideje sretali u daljem toku naše kinematografije. Usledili su „Stršljen", „Normalni ljudi" koji zajedno sa „Klopkom" spadaju u deo opusa koji je Srđan Koljević stvarao po književnim predlošcima.
S druge strane, on je scenarista koji odlično radi u paru što se vidi iz filmova kao što su „Klopka", „Nebeska udica" , „Ljubav i drugi zločini"ili „Krugovi" koje mnogi smatraju vrhuncem njegovog scenarističkog rada.
Paralelno Srđan Koljević izlazi pred publiku kao kompletan filmski autor jer je sa uspehom po sopstvenom scenariju režirao „Sivi kamion crvene boje" i „Ženu sa slomljenim nosem" koji su mu doneli domaća i međunarodna priznanja.
U emisiji „Drugi vek" Srđan Koljević govori o svom filmskom odnosu prema stvarnosti, o tome šta ga pokreće na pisanje, o humoru i irealnosti kao bitnim elementima svoje autorske estetike, o odnosu prema žanru, o ženskim likovima kao inspiraciji i posebno o filmu „Krugovi" kao najzahtevnijem filmskom zadatku.

Urednik i autor je Nebojša Popović

broj komentara 0 pošalji komentar