Trag u prostoru- Tajne poruke prirode

Gadžin Han pripada regionu Niša. Nekada se zvao Prokopova Kutina. Legenda kaže da je put koji je išao iz pravca Niša, prokopan, pa je mesto nazvano Prokopana ili Prokopova Kutina.

Kada su oko 1850. godine braća Stanko i Stojan Nikolić tu sagradili han, ime je dobio po Stanku, kome je nadimak bio Gadža, pa su svi govorili da idu u Gadžin Han. Istina tek 1944. godine Prokopova Kutina zvanično menja ime u Gadžin Han.

Suva planina kao da čuva ovaj pitomi kraj prepun izvora. I samo ime Zaplanje kaže da leži iza, ili "za planinom", pa su tako i stanovnici Zaplaninci ili Zaplanjci. Za sebe kažu da su najbolji krečari, najbolje ćumurdžije, nadaleko poznati po grnčarstvu, a danas se sve više okreću gajenju lekovitog bilja. Uprkos činjenici da u ovom kraju ne postoji tradicija gajenja lekovitog bilja interesovanje je svake godine sve veće.

Sama Suva planina je, kažu prava riznica lekovitog bilja. Predani istraživači do sada su ovde zabeležili 1.261 biljnu vrstu, i svake istraživačke godine otkriju još po neku, do tada nepoznatu za ovu planinu, a neke su bile novitet za floru Srbije. A ako bismo znali šta, gde i kako da tražimo, začas bismo napunili korpu mirisnim biljem i šumskim plodovima.

Urednik: Milica Barjaktarević

broj komentara 0 pošalji komentar