Oko magazin- 20.6.2019. Bocan Harčenko-diplomatski specijalac koga Rusija šalje u Srbiju

Najbolji poznavalac Balkana u Moskvi stigao je u Beograd.

Već treći po redu ambasador Rusije u Beogradu zove se Aleksandar. Ako smo Konuzina zapamtili po rečenici: Ima li ovde Srba, Čepurina ćemo pamtiti kao čoveka koji je u proteklih sedam godina bio jedan od najaktivnijih ambasadora u srpskoj prestonici. Treći Aleksandar koji je došao u Beograd preziva se Bocan Harčenko i zna sve o Srbiji i Srbima. Pola svog radnog veka proveo je na Balkanu i verovatno ne postoji bolji poznavalac ovog prostora u ruskoj diplomatiji. Ko je Aleksandar Bocan Harčenko?

Ono što je za Jugoslaviju bila Kviskoteka, za Srbiju je Slagalica. Najuspešniji kviz poslednjih 25 godina postao je sociološki fenomen i porodična navika. U poteri za dobrim kvizom promenili smo mnogo formata da bi na kraju kvizovi izašli i u kafanu. Sa ljudima koji su simbol kvizova u Srbiji i Hrvatskoj pokušali smo da tačno odgovorimo na pitanje u čemu je tajna uspeha kvizova?

Trajali su 10-struko duže nego Seks pistolsi. Bili su radnici iz brodogradilišta koji su se bunili i na sceni i van nje. Osamdesetih su urlali da niko ne živi za ideale i da smo svi mi samo lutke na koncu, devedesetih u vreme Tuđmana u Hrvatskoj pevali su o banđera rosi, naravno ispod petokrake. Usput, svima su poručivali: Istra ti materina. Moj život sa idijotima naslov je knjige Nenada Marjanovića u pank svetu poznatijeg kao Dr Frica o Kud Idijotima.

Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar