Pravo na sutra- Klina-Život za ovo danas

Bez velikih planova, želja i očekivanja, sa utiskom da su sklonjeni u zapećak, tako svoj život opisuju Srbi iz okoline Kline u Metohiji. Život teče od danas do sutra.

Te 1999. godine Srbi iz sela oko Kline napustili su svoje domove spasavajući živote. To je sve što su mogli. Bogićevići iz Drenovca ostavili su i grob maloletnog sina, koji je nekoliko godina ranije poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima. Krenuli su, a otac se ipak vratio. Od tada mu se gubi svaki trag.

Bogdana Bogićević se nedavno vratila na porodično imanje gde je ozidana nova kuća u okviru programa za povratnike.
U kući kraj lokalnog puta, bez ograde, zagledana u temelje starih zgrada, koji se još naziru u dvorištu, Bogdana provodi dane nadajući se čudu - da će jednom stići neki glas ili znak o sudbini njenih članova porodice.
U susednom selu Donji Petrič, Kata Grujić je jedina Srpkinja. Otkad se vratila u svoj dom i na svoje imanje više puta su je pljačkali, obijali kuću i pomoćne prostorije, sekli šumu, a jednom je i napadnuta na kućnom pragu.
Najvedriji kutak u Vidanju je osnovna škola sa osam učenika. U svakom razredu po jedan učenik. Ovakvi uslovi rada posebno su iskustvo za decu, ali i za njihove nastavnike.
Strahinja, Mihajlo i Nemanja su pre devet godina ostali bez oba roditelja. Najmlađi Nemanja je tada imao svega godinu dana i uspomenu na njih čuva tek na osnovu sećenja starije braće.
Mladi Petrovići sada žive u Gračanici, gde o njima brinu stric i strina.
Svi oni trenutno žive za danas, ali svakako imaju pravo na sutra.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović
Reditelj: Bojan Vorkapić

broj komentara 0 pošalji komentar