Pravo na sutra- Plantaže u Leposaviću

Sve je više poljoprivrednih proizvođača na Kosovu i Metohiji. Pored novih vinograda u tom kraju se mogu videti i plantaže malina, borovnica, origana i zasadi drugih kultura.

U selu Kutnje na dve lokacije, na površini od 12 hektara prostiru se novi zasadi vinograda čiji je vlasnik Slaviša Lakićević. Posle nekoliko decenija rada u inostranstvu on je odlučio da se vrati u Srbiju i da na porodičnom imanju izgradi vinariju.

Veliko iskustvo koje je stekao u poznatoj italijanskoj firmi "Teranova" u kojoj je radio 28 godina kao komercijalni direktor pomoglo mu je da ostvari san i investira u proizvodnju kvalitetnog vina. U pitanju je velika i dugoročna investicija. Na imanju i vinariji uvek ima posla, zahvaljujući tome 15 radnika iz tog sela ima stalan posao.
Za njih i njihove porodice to je velika sigurnost i napredak. U proizvodnju kvalitetnog vina uključeni su i stručnjaci iz Italije. Lakićevići planiraju da pod vinovom lozom zasade još 50 hektara.
I ugostitelj Milija Jevremović već nekoliko godina proizvodi vino za sopstvene potrebe. U uzgajanju vinograda pomaže mu porodica. Bogatsvo prirode tog kraja Stojan Milojević je pretvorio u veliku poslovnu šansu. Otvorio je fabriku za proizvodnju eteričnih ulja i preradu lekovitog bilja. Na površini od 15 hektara ima zasade origana, bosiljka, peršuna, nane i drugih biljaka.

Autorka emisije: Svetlana Vukmirović

broj komentara 0 pošalji komentar