Čitaj mi!

Milovan Đilas: Pad ili uspon među zvezde, 9-10

Epizoda se bavi, između ostalog, anegdotama o danima Milovana Đilasa u zatvoru i radu na knjigama u zatvoru, životom tokom robije i posle robije i njegovim aktivnostima u zemlji i inostranstvu kao i periodom posle Titove smrti, recepciji u Jugoslaviji i odnosom vlasti prema njemu nakon robije.

Matija Bećković prepričava ispovesti Milovana Đilasa o načinu nastanka njegovih knjiga i prepisci između žene Štefanije i sina Alekse sa Milovanom Đilasom.

Jara Ribnikar i Dobrica Ćosić su prisustvovali prvom suđenju Milovanu Đilasu.

Aleksandar Ranković je ćutao na predlog da se Đilas i fizički ukloni. Jugoslovenske vlasti su pokušale da ga isele iz stana što je sprečila Đilasova majka.

Deveta, petposlednja epizoda serije Milovan Đilas takođe obrađuje sudbinu Đilasovih knjiga i recepciji Đilasovih knjiga u SFRJ, romana Besudna zemlja, zatim o dve knjige o Njegošu kao i o Đilasovom odnosu prema tumačenju Njegoševog dela iz pera Isidore Sekulić.

Učesnici: Srđan Cvetković, istoričar, Beograd, Milan Ristović, istoričar, Veselin Pavlićević, Matija Bećković, Mikonja Knežević, filozof i teolog, Beograd, Daniel Ivin, istoričar, Zagreb, Aleksandar Miletić, istoričar, Beograd, Tvrtko Jakovina, istoričar, Zagreb, Veljko Stanić, istoričar, Beograd, Pariz, Mate Meštrović, istoričar, SAD, Zagreb, Rajko Danilović, advokat, sociolog, Beograd, Vida Ognjenović, književnica, Beograd.

Autor: Nenad Milošević