Ostavi sve čitaj-Mirjana Karanović

Mirjana Karanović, čuvena glumica, profesor i reditelj, nosilac priznanja za društveni angažman i afirmaciju principa ljudskih prava i sloboda, u ovom izdanju emisije „Ostavi sve i čitaj“ govori o promeni sopstvenog pogleda na aktivan odnos prema stvarnosti i okruženju i ističe da je njena vera u moć umetnika da menja svet i dalje prisutna.

U nastavku emisije, Mirjana Karanović odgovara na pitanja o današnjoj eliti, mediokritetstvu u srpskom pozorištu, misiji savremenog teatra i filma, o pedagogiji i kreativnim pojedincima, koje treba odnegovati u ambijentu uniformnosti i poslušnosti.

O svojim čitalačkim navikama i knjigama koje su je odredile, poznata glumica govori iz perspektive velikog zaljubljenika ne samo u knjigu i čitanje, nego i strasnog kolekcionara stripa u čijem su posedu gotovo kompletne sveske Princa Valijanta, Alana Forda, Mebijusa ili Gaše. Odmah iza stripa, omiljeno štivo joj je sve iz pera Agate Kristi i Le Karea.

Najzad, razmišljajući o preimućstvima knjige u savremenom dobu, Mirjana Karanović kaže: Knjiga oslobađa, i dodaje: Ostavi sve i čitaj u miru.

Autorka i urednica: Gorica Zarić Jovanović
Proizvodnja: RTS 2018.