Oko magazin-13.7.2021.Kralj Aleksandar u Sloveniji, Crnjanski u Berlinu

U Rogaškoj Slatini, na granici sa Hrvatskom Nani Poljanec osnovao je muzej u kojem se danas nalazi najveća kolekcija Karađorđevića. A o najvećem piscu iz perioda kralja Aleksandra i njegovom boravku u Berlinu govori roman Slobodana Vladušića.

Dragi moji Slovenci, u ovom trenutku okupljen je oko nas ceo naš narod od tri imena, ali jednoga srca i duše. Ovo je deo jednog istorijskog govora kralja Aleksandra Slovencima. A kralja je ovih dana u Sloveniji oživeo glumac Nani Poljanec, koji je u ulozi prvog jugoslovenskog kralja posetio jedno rudarsko selo kod Sevnice. Nani Poljanec je kolekcionar. U Rogaškoj Slatini, na granici sa Hrvatskom osnovao je muzej u kojem se danas nalazi najveća kolekcija Karađorđevića. Otkud kod ovog zanimljivog kolekcionara interesovanje za kralja Aleksandra, i šta još zanimljivo može da se vidi u Ljudskom muzeju Nanija Poljaneca.

Crnjanski je na vajmarski Berlin gledao kao što detektiv posmatra mesto zločina želeći da vidi i ono nevidljivo, kaže Slobodan Vladušić, profesor i pisac koji se već dugo bavi Crnjanskim i megalopolisima. Za istorijski triler o velikom piscu i glavnom gradu Nemačke inspiraciju je tražio i u seriji Vavilon Berlin ali su mu dragoceniji bili romani koji na nemačku prestonicu gledaju iz ulične perspektive, očima prosjaka, prostitutki i prevaranata. Šta ga je omamilo u svemu ovome i šta je nepoznato otkrio o Crnjanskom - Vladušić otkriva u intervjuu Oko magazinu.

Urednik emisije: Gorislav Papić