Sportska budućnost Srbije-Jovan Đorđević-brzo klizanje

U brzom klizanju, jednom od najstarijih zimskih sportova u svetu, koji kod nas polako stiče popularnost, najbolji u Srbiji je Jovan Đorđević. Sa petnaest godina, bio je seniorski rekorder države.

Na Svetskom juniorskom prvenstvu održanom u Insbruku krajem januara 2017. godine bio je najuspešniji srpski takmičar u istoriji naših nastupa na svetskoj sceni. Rezultatom od 46 sekundi i 414 stotinki na stazi od 500 metara dospeo je na 19. mesto evropske juniorske rang-liste i ispunio normu za odlazak na Evropski olimpijski festival mladih, koji je mesec dana kasnije održan u Erzurumu, u Turskoj.

I na zimskom EYOF postigao je odlične rezultate. Takmičio se u tri discipline brzog klizanja: 500, 1000 i 1500 metara, i u sve tri oborio seniorske državne rekorde. Najbolji plasman ostvario je na 1000 metara. U konkurenciji 27 takmičara bio je trinaesti.
Ono što Jovanove uspehe čini još vrednijim jesu skromni uslovi u kojima se priprema za takmičenja. Trenira u Pioniru, jedinoj ledenoj dvorani ne samo u Beogradu već u Srbiji, četiri sata nedeljno, a za vrhunske rezultate trebalo bi da to bude dnevno. 

Autorka emisije Bojana Šumonja, reditelj Predrag Sinđelić