Trag-Magična lepota Homolja

Priroda fascinirajuće lepote i etnološko nasleđe srpske i vlaške kulture, ambijent nenarušen savremenim tekovinama, pridošlice u Homolju ostavlja bez daha.

Priroda fascinirajuće lepote i etnološko nasleđe srpske i vlaške kulture, ambijent nenarušen savremenim tekovinama, pridošlice u Homolju ostavlja bez daha.

Pre izvesnog vremena, uvukla se bojazan da će i ovaj kraj deliti sudbinu onih koje je industrijalizacija sasvim razorila.

Nedaleko od sela Laznice, u opštini Žagubica, kanadska kompanija „Dandi" planira da otvori rudnik zlata „Potaj čuka". To podrazumeva ekstrakciju zlata cijanidom. Luženje cijanidom omogućava profitabilno iskopavanje rude sa nižim procentom zlata, poput rude koja se nalazi u oblasti Homolja. Cijanid lako i brzo reaguje na žive organizme i devastirajući je po životnu sredinu. U ovoj, jednoj od poslednjih oaza netaknute prirode, meštani smatraju da bi se u slučaju otvaranja rudnika i korišćenja cijanida dogodila katastrofa - za ratare, povrtare, voćare, stočare, pčelare, ribolovce, lovce.

Nekoliko dana proveli smo krstareći Homoljem, upoznali se sa ljudima, prilikama, prirodnim lepotama, potencijalima, običajima... Odgovore potražili kod predstavnika lokalnih samouprava: Žagubice, koja je administrativni centar Homolja i obližnjeg Petrovca na Mlavi, čiji su stanovnici takođe zabrinuti za eventualne uticaje po životnu sredinu, ako do izgradnje rudnika dođe.

Od sveg zlata na ovom svetu vrednije je blago koje Homolje čuva u svijim izvorima, šumama i pašnjacima. Najvredniji su ipak ljudi, koji ljubavlju brane zavičaj magične lepote.

Autorka: Tatjana Manojlović