Kvadratura kruga: Čovek koji je spasao hiljade života

Zoran Milošević je hirurg koji je uradio najveći broj transplantacija jetre, ne samo u Srbiji već i u regionu. Osim transplantacije jetre, dr Milošević se bavi i transplantacijom pankreasa. Uradio je gotovo 2.000 takozvanih ekstenzivnih operacija jetre: karcinoma, cisti i limfoma. Procenat smrtnosti njegovih pacijenata je ispod dva odsto, što se smatra vrhunskim rezultatom u toj grani medicine.

Zoran Milošević i njegov tim za transplantaciju 2017. godine ušli su u anale Klinike za abdominalnu i transplantacionu hrurgiju, kada su bez prekida operisali 19 sati. Najpre su uradili jednu transplantaciju jetre, a kada je, u međuvremenu stigla druga jetra od donora, koju niko u regionu nije bio spreman da prihvati, Zoran je sa svojim timom odlučio da uradi i drugu transplantaciju u istom danu i tako produži život još jednom pacijentu.

Posao kojim se dr Milošević bavi je dosta zahtevan i stresan i zato Zoran, bar jednom mesečno, odlazi na planinu Taru, koja ga hrani novom energijom i koja mu daruje mir koji mu je i te kako potreban posle napornog rada u operacionoj sali.

Od nagomilanog stresa i adrenalina Zoran se oslobađa i sportom. Bio je juniorski šampion Evrope u karateu i seniorski reprezentativac Jugoslavije. Još uvek je aktivan u tom sportu, a prošle godine je položio za crni pojas, četvrti dan.

Urednik: Branko Stanković