Grozd-Kosovo i Metohija

Područje Kosova i Metohije u vreme nekadašnje Jugoslavije imalo je između 5 i 10 hiljada hektara vinograda. Najveći deo površina nalazio se u vlasništvu četiri velika podruma u Maloj Kruši, Orahovcu, Đakovici i Suvoj Reci.

Vinarija u Maloj Kruši obrađivala je vinograde na hiljadu i dvestotine hektara i imala kapacitet podruma od 30 hiljada tona. Dominirao je izvoz u Zapadnu Nemačku. Osim proizvodnje kvalitetnog vina, metohijski podrumi u svetskim okvirima bili su poznati po čuvenoj kosovskoj lozovači koja se proizvodila od muskatnih sortu grožđa muskat hamburga i otonela.

Prema najnovijoj rejonizaciji kosovski region ima dva rejona Južni i severno metohijski... Poznatiji i veći je onaj na jugu Metohije. U Suvoj Reci na brežuljcima istočne Metohije na nekadašnjim površinama Agrokosova, danas rađaju 22 sorte grožđa na 650 hektara. Ima Gamea, Traminca, rajnskog rizlinga, pinoa...

Ekipa emisije Grozd, posle Orahovca i Suve Reke, posetila je i Sajam poljoprivrede u Prištini. On je dobro došao srpskim privrednicima, bilo ih je stotinak, da ponude kupcima i distributerima na Kosovu i regionu nove proizvode, hranu, sireve, meso, mleko, semena, zaštitna sredstva....

Bili smo i u Surčinu. Ljubav, vino, poezija, pesma i igra spojili su tokom malogospojinskih dana u centru Surčina žitelje donjeg srema i njihove goste. Igralo se i pevalo ali i degustirale đakonije i vino iz sremačkih podruma, a tradicija sremačkog vinogorja svoje korene ima u rimskom dobu i dobu cara Proba. Ljubav prema vinu stvorila je u Surčinu i vitezove vina. U to su ih promovisali dugogodišnji članovi vinskih viteških redova.

Videćete i kakve probleme imaju u čuvenom Francuskom Šabliju i kako su u Hrvatskoj grožđe brali noću.

Autor: Dušan Veličković