Čitaj mi!

Trag: Trag antike, 2. deo

O značaju, nekadašnjoj veličini i položaju Viminacijuma među rimskim gradovima na Dunavu govore bogati arheološki lokaliteti. Veliki deo antičkog nasleđa, uglavnom građevinski materijal, spomenici, sarkofazi, stele, nalazi se ugrađen u značajne istorijske građevine, ali i u privatne kuće.

U zidovima Manastira Rukumije može se prepoznati antički materijal koji verovatno potiče sa obližnjeg Viminacijuma, a posebno ga ukrašava stela sa likom meduze. Simbol meduze, koji je bio karakterističan u antičko doba, utkan je i u legende sa ovih prostora.

I na fasadi Manastira Nimnik mogu se prepoznati kameni blokovi sa ruševina Viminacijuma. Manastir ima dve kapele. Kapela Svetinja nalazi se na grobu devojčice Nikoline, koju su prema predanju ubili Turci jer nije htela da im kaže gde se manastir nalazi.

Tragovi antičkog materijala mogu se prepoznati i u zidovima Crkve Uspenja presvete Bogorodice na starom smederevskom groblju.

Antičko nasleđe nisu samo zidine rimskog grada i vojnog logora. Viminacijum je bio i inspiracija mnogim umetnicima. Vremenska linija antike seže kroz vekove, pa sve do modernizma u Srbiji i dovodi nas do Milene Pavlović Barili. Inspiracija za njeno slikarstvo u periodu od 1931. do 1936. bilo je upravo kulturno nasleđe sa kojim se u detinjstvu svakodnevno susretala.