Privredna istorija Srbije: Topolivnica

Konstantin Jiriček, pisac istorije Srba i Srbije, ovako je opisao kragujevačku topolivnicu:"Beograd je Evropa, ali ako hoćete da vidite pravo srpsko mesto idite u Kragujevac. Topolivnica se putniku beli još izdaleka, ovom Arsenalu se odavno vrše pripreme za stvari kojima će budući časovi biti svedoci"…

U brojnim pismima knezu Aleksandru Karađorđeviću, Ilija Garašanin pokreće pitanje izgradnje Topolivnice da bi 1850. bila doneta odluka da u Kragujevcu počne izgradnja najvažnije srpske fabrike. Nakon dve godine završeni su građevinski radovi, a tadašnji načelnik Vojnog odeljenja Konstantin Magazinović pozvao je u Srbiju francuskog topolivca Šarla Lubrija sa zadatkom da lije topove "po francuskoj sistemi". Prvom livenju topova prisutvovao je lično knez Aleksandar Karađorđević, koji je Lubrija "bogato darivao".
Veliki trag u razvoju Topolivnice ostavio je inženjer Todor Toša Selesković. Na svetskoj izložbi u Parizu, tada Vojno-tehnički zavod predstavio je 40 proizvoda i pet mašina. Nagrađeni su sa pet srebrnih i jednom bronzanom medaljom.